Chokladtårta är alltid uppskattat. Det här är en riktig godistårta med mandelmassebotten och ljus chokladmousse.
Tårtan görs i förväg och kan bara plockas fram ur frysen.
ca 8 bitar Botten
- 600 g mandelmassa
- 4 ägg
- 4 msk kakao
Fyllning
- 3 dl vispgrädde
- 200 g ljus choklad
- 2 äggulor
- 2 msk likör, gärna apelsin
Garnering
- färska fikon el annan exotisk frukt
Ugn 175°
Gör så här
- Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao.
- Lägg ett smort bakpapper i botten på en smord och bröad form, ca 24 cm i diam. Häll i smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 min. Ta ut kakan och låt den kallna.
- Fyllning: Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme över vattenbad.
- Vispa gulorna i en rymlig bunke och vänd ner chokladen under kraftig omrörning.
- Vänd ner likör och sist grädden. Rör om försiktigt. Bred ut smeten över bottnen i formen, jämna till. Täck med plastfolie och låt kakan stå i frysen i minst 3 tim.
Garnering: Ta ut tårtan ca 20 min före servering. Klyfta fikonen och lägg på som dekoration.