Chokladfakta

  • Kom till Sverige på 1500 talet då den togs med från Sydamerika.
  • Choklad görs av rostade kakaobönor som mals ner till en massa. Av denna massa görs både choklad och kakaopulver.
  • 17 grader anses optimalt till förvaring men prova dig fram efter smak och tycke.
  • Vid 35 grader smälter chokladen. Bra kvalitetschoklad smälter snabbt i munnen.
  • Vit choklad består av kakaofett som smaksätts med vanilj och socker. Kakaofettet får man fram genom att pressa kakaomassan.
  • Energikickar: Mörk choklad i mindre förpackningar 5 gram eller 25 gram. Ta med några bitar i fickan. Spara tills du behöver en energikick

Ordet choklad härrör från det aztekiska ordet ”xocolati” som ordagrant betyder bittert vatten.Choklad framställs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin.  I mörk choklad är andelarna kakaomassa och socker lika stora. I mjölkchoklad har även mjölkpulver tillsatts.  Den första chokladkakan tillverkades av Joseph Fry i Bristol 1847. Sedan dess har hantverket utvecklats till en processindustri.

År 2006 mumsade vi choklad för 3,5 miljarder kronor  Den mörka chokladen har seglat upp som en favorit för många. Det ökade hälsointresset tros vara en bidragande orsak, mörk choklad sägs vara nyttigare än ljus.  Den optimala kakaohalten ligger mellan 60 och 75 procent. Lägre än 60 procent så får man en liten söt upplevelse. Över 75 blir det för bittert hävdar Peter Eichenberger.


Förfrågan

    Har du frågor om våra produkter? Lägg till en eller flera produkter här från våran sortimentsida och skicka in till oss.